Orașul Botoșani

Gândește!

Botoșani în imagini

Spitalul de Psihiatrie Botoșani

Primele documente care fac referire la începuturile asistenţei psihiatrice din Botoşani datează de la începutul secolului XIX-lea.

Urmare a demersurilor prefectului judeţului, din 1896 Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice a luat măsura înfiinţării în 1898 a Ospiciului de la Coşula, pentru bolnavii cu Demenţă pelagroasă. Bolnavii foarte periculoşi erau duşi pentru tratament la Spitalul Socola Iaşi. Până în 1962 majoritatea bolnavilor psihici erau trataţi fie la Socola Iaşi, fie la Burdujeni Suceava. Din 1962 bolnavii psihici erau trataţi atât ambulatoriu cât şi prin spitalizare în cadrul policlinicii şi spitalului judeţean de către doctorul Moruzzi Petru care este încadrat ca medic secundar psihiatru la Policlinica Nr. 1 Botoşani, având şi normă în Spitalul Judeţean. De aceea considerăm anul 1962 ca anul în care începe activitatea organizată a asistenţei psihiatrice în Botoşani.

La 1 Februarie 1965, doctorul Moruzzi Petru este confirmat ca specialist psihiatru. În 1968 când Botoşaniul devine judeţ de sine stătător, a luat fiinţă Spitalul de Psihiatrie cu 102 paturi din care 52 pentru acuţi şi 50 pentru cronici. În noiembrie 1968 doctorul Moruzzi Petru este numit director al spitalului nou înfiinţat. În 1971 conducerea spitalului este încredinţată dr. Aizic Moise. În anul 1977 printr-o decizie a autorităţilor locale numărul de paturi din spital a crescut la 477, iar director a fost numită doctorul Banacovschi Elena. În anul 1977 Spitalul de Psihiatrie îşi mută sediul din bariera Iaşului în bariera Ştefăneşti, în spaţiile Penitenciarului dezafectate după conferinţa de la Helsinki din 1975. Nici în aceste condiţii situaţia spaţiului nu s-a modificat în bine, motiv pentru care nr. de paturi a fost scăzut în 1979 la 412. În septembrie 1987 dr. Banacovschi Elena a fost înlocuită în funcţia de director de doctorul Vengherschi Maria. Din anul 1989 conducerea spitalului a fost încredinţată domnului doctorul Nicolae Vlad.

În anul 1994 spitalul a mai primit un spaţiu pentru înfiinţarea unei secţii de Neuropsihiatrie infantilă. În prezent în acest sediu funcţionează o Secţie de Psihiatrie Pediatrică cu 25 paturi şi un Compartiment de Neurologie Pediatrică cu zece paturi.

În anul 1995 spitalul primeşte în administrare o unitate medicală în comuna Vârful Câmpului, situată la 33 kilometri. de municipiul Botoşani, unde s-a organizat o secţie mixtă de bolnavi cronici cu 90 paturi. În anul 1997 se înfiinţează Staţionarul de zi, trei ani mai târziu ia fiinţă Ambulatorul de Spital, iar în anul 2003 Laboratorul de Sănătate Mintală. În aprilie 2004 se obţine aprobare pentru înfiinţarea secţiei de ergoterapie şi terapie ocupaţională cu 25 paturi, în incinta spitalului şi în cadrul secţiei I acuţi se organizează un Compartiment de Toxicodependenţe cu 13 paturi iar în octombrie 2004 ia fiinţă Secţia Postcură – toxicodependenţe cu 25 paturi.

În anul 2006 prin Ordinul Ministerului Sănătăţii Publice nr. 1616/13.12.2006 Laboratorul de Sănătate Mintală (LSM) se transformă în Centrul de Sănătate Mintală (CSM).

Structură

Structura Spitalului de Psihiatrie Botoșani.

 • Secția I Acuţi
 • Compartiment Toxicodependenţe
 • Secția II Acuţi
 • Secția III Acuţi
 • Secția IV Acuţi
 • Secția V Cronici
 • Secția VI Cronici
 • Secţia Postcură Toxicodependenţe
 • Secţia Psihiatrie Pediatrică
 • Compartiment prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale
 • Explorări funcţionale
 • Farmacie
 • Laborator de analize medicale (biochimie medicală, hematologie şi parazitologie)
 • Centrul de Sănătate Mintală (strada Mioriţa, numărul 11, Botoșani)
 • Cabinet stomatologic
 • Medicină internă (consultaţii pentru stabilirea diagnosticului şi prescrierea tratamentului pacienţilor internaţi care suferă de boli somatice asociate)
Leave a Comment

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.