Orașul Botoșani

Informează-te!

Botoșani în imagini

Teatrul pentru Copii şi Tineret Vasilache

Teatrul a fost, dintotdeauna, un mijloc eficient, deschis, lipsit de bariere sau prejudecăţi în comunicarea ideilor, creaţiile diverşilor autori nefiind, în ultimă instanţă, altceva decât imagini complementare ale lumii. Astfel privit, nu este deloc întâmplător că primele teatre au luat fiinţă într-un stat democratic, cum este Grecia antică. Deschiderea spre lume, spre noi idei şi diferite curente a fost o constantă a activităţii artistice de atunci şi până astăzi.

Prestigioasa instituţie de cultură Teatrul de Păpuși Vasilache din Botoşani a fost înfiinţată la 1 Mai 1953 prin decizia administraţiei publice a oraşului, primul director fiind regretatul Max Weber. La început s-a numit, în nota epocii, Cravata Roșie, dar din anul 1973, teatrul a preluat numele unei cunoscute păpuşi româneşti, Vasilache.

Cea dintâi premieră a avut loc la data de 25 Iunie 1953, cu spectacolul Micul gâscănel, în regia Floricăi Teodoru şi scenografia lui Tache Dobrescu.

În cei 55 de ani de activitate, repertoriul a inclus lucrări originale, dar şi multe adaptări după basme şi opere literare româneşti sau străine. Astfel, se regăsesc prelucrări după Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, Gellu Naum, apoi Swift, Puşkin, Kipling, Oscar Wilde, chiar Shakespeare, Homer, Aristofan, fără să lipsească Fraţii Grimm, Andersen, Charles Perrault, şi mulţi alţii.

La realizarea spectacolelor teatrului botoşănean au contribuit regizori şi scenografi binecunoscuţi în perimetrul artei păpuşăreşti din România.

Despre calitatea prestaţiilor păpuşarilor Teatrului Vasilache aduc mărturie numărul impresionant de spectacole şi spectatori, turneele din ţară şi zece state europene, premiile câştigate la festivalurile organizate de teatre de profil, româneşti sau de peste hotare.

Administraţia publică a înţeles că arta în educaţia tinerei generaţii trebuie să ocupe un loc de seamă în cadrul politicii sale şi a sprijinit de-a lungul anilor activitatea teatrului, cea mai bună dovadă în acest sens fiind participarea activă la organizarea Galei Internaționale a Recitalurilor Păpușărești, manifestare bienală, ajunsă anul acesta la cea de-a IX-a ediţie.

Din 1992 încoace, la Gala botoşăneană au fost prezente, alături de trupe din ţară, teatre din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Franţa, Italia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Ucraina.

În ultimii ani activează ca regizor cu rezultate notabile Valentin Dobrescu, secondat de talentatul scenograf Mihai Pastramagiu şi se constată preocuparea colectivului pentru mânuire.

Iată de ce Teatrul de Păpuşi poate fi considerat, fără teama de a greşi prea mult, instituţie importantă pentru o societate care se doreşte a fi guvernată în numele şi pe baza unor norme şi percepte orientate spre om, iar recunoaşterea internă şi internaţională de care se bucură în prezent Teatrul Vasilache, se datorează în bună măsură acestei credinţe cu care reuşeşte în educaţia non-formală a celor foarte tineri, fiind mereu în consonanţă cu destinaţia nobilă ce stă la baza activităţii sale.

Ca o dovadă certă a acestui lucru, Teatrul de păpuşi Vasilache împreună cu Primăria municipiului Botoşani, Consiliul Local al municipiului Botoşani şi UNITER, au demarat proiectul Din nou în luminile rampei, proiect anual de creaţie teatrală, dedicat dezvoltării artistice a creatorilor vârstnici şi stabilirea unor punţi de legătură între comunitatea artistică şi comunităţile unde există teatre partenere.

Cu această ocazie, a fost prezentată, pe data de 27 Iunie 2004, premiera spectacolului Hansel şi Gretel, de Jacob şi Wilhelm Grimm, dramatizare Gustav Valentin şi Edwiga Zaunig, în regia doamnei Gabriela Nistorică şi scenografia domnului Mihai Pastramagiu. Astfel am adus în faţa publicului o demonstraţie a potenţialului artistic deosebit al actorului de vârsta a III-a.

Cu prilejul finalizării proiectului Din nou în luminile rampei, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Botoşani nr. 5 din 25 martie 2004, s-a conferit titlul de Societar de onoare al Teatrului de Păpuşi Vasilache din Botoşani, actorilor pensionari – Gabriela Nistorică, Maria Matei, Elisabeta Grigoruţă, Elena Grigore, Sergiu Grigore, Mihai Costăchel şi Alexandru Brumă – pentru întreaga lor carieră, devotamentul probat faţă de publicul spectator şi măiestria cu care au promovat valorile artistice ale teatrului de păpuşi.

Ceremonia a avut loc cu prilejul premierei spectacolului Hansel şi Gretel, în prezenţa domnului Ion CARAMITRU, preşedintele UNITER.

Tot cu această ocazie, actorii teatrului de păpuşi Vasilache Botoşani au devenit membri UNITER.

Începând din decembrie 2004, în fiecare sfârşit de an are loc Gala Premiilor Teatrului Vasilache, aceasta constituindu-se într-un cadru de recunoaştere publică şi apreciere a colegilor ce au dat dovada calităţilor de om de teatru pe parcursul anului, precum şi prilejul de a ne exprima consideraţia sinceră faţă de prietenii şi partenerii ce ne-au susţinut în programele şi proiectele derulate.

Cu aceste ocazii au fost prezente personalităţi artistice şi ale vieţii publice botoşănene de prim rang, fapt ce demonstrează încă o dată aprecierea de care se bucură teatrul nostru.

În anul aniversării a 55 de ani de la înfiinţarea instituţiei, cu sprijinul domnilor consilieri municipali Mihai Ştefan şi Stelică Fasniuc, prin susţinerea domnului primar al municipiului Botoşani, Cătălin Mugurel Flutur, a Comisiei de cultură şi învăţământ din cadrul Consiliului Local, prin aprobarea întregului Consiliul Local al municipiului Botoşani, în data de 3 Aprilie 2008, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 144 a fost aprobată noua identitate a Teatrului de păpuşi Vasilache ca Teatrul pentru Copii şi Tineret Vasilache Botoșani având o abordare nouă cu primire la conceptul managerial artistic şi organizatoric instituţional corespunzătoare contextului contemporan în care existăm şi înţelegem să ne înscriem în orizontul de aşteptare al comunităţii pe care o servim şi în perspectiva dezvoltării artei spectacolului pe care o practicăm.

Agenția de bilete

Program de funționare

  • luni – vineri / 9:00 – 14:00
  • duminică / 9:30 – 14:00
Leave a Comment

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.